Möt Gustav

Gustav är partiledare för Alternativ för Sverige och förstanamn i valet till Europaparlamentet.

Ända sedan Gustav blev politiskt engagerad har han varit motståndare till det överstatliga EU, och argumenterat för att Sverige bör lämna unionen. Han har istället förespråkat ett bättre Europasamarbete där ländernas självständighet respekteras, något han brukar kalla nationernas Europa.

Läs mer om Gustav och hur han vill arbeta för att ta tillbaka makten från EU till Sverige.

Hallå där!

Tycker du också att vi svenskar har rätten att bestämma i vårt eget land? Vill du företrädas av en svensk som vågar ta strid mot EU-pamparna i deras eget maktcentrum? Vill du att Sverige ska inleda resan mot ett EU-utträde? Då ska du rösta på mig och Alternativ för Sverige den 26 maj!

Det finns miljoner svenskar som vill att Sverige ska lämna EU. Ändå finns inte ett enda riksdagsparti – och inte en enda svensk Europaparlamentariker – som företräder dem. Det visar på vilken avgrundsdjup klyfta som finns mellan svenska folket och politikerna.

Det vore naivt att fortfarande tro att EU kan reformeras inifrån. Storbritannien försökte, men det visade sig omöjligt trots landets storlek. För ett litet land som Sverige är det alltså uppenbart att det bara finns ett sätt att ta tillbaka makten: genom att lämna EU.

Den enskilt viktigaste frågan för mig är att Sverige får en folkomröstning syftande till en Swexit. Det arbetet sker både i Sverige och i Bryssel, det sker i parlamenten och i samhället i stort. Brexit var till stor del ett resultat av det opinionsbildande arbete som Nigel Farage från UKIP bedrev i Europaparlamentet. Om jag blir invald lovar jag att alltid företräda Sveriges och det svenska folkets intressen mot den framväxande monsterstaten.

EU-pamparna har länge sett Sverige som ett enkelt byte på grund av våra tafatta politiker som ända sedan folkomröstningen för 25 år sedan har lagt sig platt inför EU-etablissemanget. Men jag tänker rakryggat visa dem att det är slut på det nu. En svensk tiger inte längre – En svensk ryter ifrån!

Gustav om…

Sin yrkesbakgrund och utbildning

Jag är 31 år, född och uppvuxen i Valdemarsvik i Östergötland, idag boende i Stockholm.

Jag gjorde värnplikten på ett stadsskyttekompani på Livgardet i Kungsängen.

Jag studerade nationalekonomi och tyska på Handelshögskolan i Göteborg. Efter examen flyttade jag till Stockholm för att arbeta på riksdagen. Därefter var jag på ett noterat jordbruksbolag i flera år. Jag har också bott två år i Helsingfors där jag läste en MBA. Parallellt med studierna arbetade jag som språklärare, både för företag och offentlig sektor, samt med olika projekt i näringslivet.

Jag är idag egenföretagare med fokus på affärsutveckling för företagskunder. Jag talar, förutom engelska, även flytande tyska och grundläggande finska.

Europa

Jag älskar verkligen Europa. För mig är Europa världens mest fascinerande världsdel med dess olika länder, språk och kulturer. Europa har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag reser gärna till andra europeiska länder, och jag följer dagligen europeisk politik. Jag har som många andra studerat i ett annat europeiskt land och lärt mig ett nytt språk. Jag har fått uppleva hur denna erfarenhet och kunskap varit en tillgång för mig i så många sammanhang.

Därför är det smärtsamt att se hur EU tvingat på Europa en tvångströja där folken fråntas sitt självbestämmande och därmed sin integritet. Det omöjliga politiska system som EU försöker konstruera har dessutom skapat missämja och friktion mellan länderna. Dagligen ser vi exempel på hur Europas länder är alldeles för olika både politiskt och ekonomiskt för att kunna inlemmas i en och samma administration. Det räcker med att titta på EU:s gemensamma asylpolitik och de vansinniga försöken att tvinga länder att ta emot migranter, för att inse vilka milsvida politiska skillnader som finns bland de europeiska länderna. Byggs verkligen ett sammanhållet Europa genom att EU hotar länder som Ungern och Polen med böter eller andra sanktioner?

Det är en självklarhet att Sverige ska samarbeta med andra europeiska länder. Och många av våra problem är mycket riktigt sådana som vi inte ensamma kan hantera. Men det finns ingen logik i att en överstatlig politisk union skulle vara lösningen på detta. Ta bara internationell kriminalitet som ofta nämns som en anledning att EU behövs. Det är ett befängt påstående, för det är just EU:s fria rörlighet för kriminella som har orsakat merparten av det här problemet och som gör det så svårlöst. Innan vi gick med i EU var den här brottsligheten därför betydligt mindre. Multilateralt polisiärt samarbete kan vi åstadkomma tillsammans med de andra länderna i vilket fall som helst, och det arbetet fanns såklart även före 1995.

Det är väl knappast någon som tror att Schweiz skulle ha klarat sig bättre om de var med i EU? Så varför skulle inte ett land som Sverige klara av att ha en liknande lösning som Schweiz?

Norden

Jag ser det nordiska samarbetet som en enorm potentiell tillgång för Sverige. Tyvärr har det nordiska samarbetet försummats till förmån för det påtvingade EU-samarbetet. Nordiska rådet har degraderats till en diskussionsklubb utan inflytande, och det är årtionden sedan något beslut av större vikt fattades där. Det är en skam, för det nordiska samarbetet har tidigare varit en framgångssaga till skillnad från det misslyckade EU. 

Nordens exempel visar att mellanstatligt samarbete är rätt väg att gå; samtidigt som det varit det mest utvecklade och framgångsrika samarbete vi någonsin haft har det alltid varit frivilligt. Eftersom de nordiska länderna har liknande förutsättningar och intressen har samarbetet gynnat såväl Sverige som övriga Norden. De nordiska ländernas medborgare har bejakat det nordiska samarbetet och aldrig känt att beslut fattats högt över huvudet på dem av anonyma makthavare. Och till skillnad från EU, vars reklamkampanjer inte alls stämmer överens med verkligheten, så har det nordiska samarbetet faktiskt levererat resultat i praktiken. 

Men EU förhindrar, ja till och med motarbetar, nordiskt samarbete på högre nivå. När hörde du senast talas om ett toppmöte mellan de nordiska regeringscheferna?

Det här är en av många anledningar till att jag vill att Sverige lämnar EU. Först då kan vi återställa och vidareutveckla det nordiska samarbetet. Det sker i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island – inte i Belgien.

Kommunikation

Mediernas makt över det politiska samtalet är rent samhällsskadlig. Kritiker tystas ned för att allmänheten inte ska få höra något annat än den officiella lögnen om sakers tillstånd; den här metoden används mot Alternativ för Sverige idag och den användes mot Sverigedemokraterna före deras riksdagsinträde.

De gånger media ändå skriver om sådant som finns utanför åsiktskorridoren är det knappast tal om någon neutral och rättvis rapportering. Ända sedan jag engagerade mig i Sverigedemokraterna för mer än tio år sedan har jag märkt hur media ständigt förvrängt det budskap som jag eller mitt dåvarande parti presenterade. Med media som mellanhand kan man alltså vara säker på en sak: ditt budskap filtreras innan det når mottagaren. Det kan handla om att media stämplar dig som något du inte är, eller att journalisten reducerar en lång intervju med djupa resonemang till två meningar som inte alls återspeglar det samtal ni haft. Det bidrar till förvrängning och fördumning, snarare än förståelse och fördjupning.

Därför har det varit viktigt för mig att kommunicera direkt med väljare och sympatisörer, ja även med politiska motståndare. I flera år drev jag podcasten Den kokta grodan vilket var första gången som jag på riktigt etablerade direktkontakt med sympatisörer och andra som var nyfikna på vem jag är och vad jag har att säga.

Jag är stolt över att idag leda det enda svenska parti där alla kampanjmöten sänds live på sociala medier. Inget censureras – det ni ser är äkta vara. Jag har alltid varit emot de andra partiernas tillrättalagda kommunikation. Nästan alltid har de tänkt ut exakt vilka ord de får använda och inte använda just för dagen, och deras framträdanden blir därför robotliknande och ointressanta.

Jag och Alternativ för Sverige är aktiva på sociala medier just eftersom det innebär en möjlighet för oss att nå ut med ett ocensurerat budskap till mottagarna. Men det handlar inte bara om att vi är avsändare och andra är mottagare, utan här uppstår också ett samspel, en ömsesidig dialog, mellan partiet och våra sympatisörer. Just den närheten tror jag är mycket värdefull.

Vi kommer att livesända i stort sett allt vi gör i valrörelsen. Och jag är mån om att ha kontakt med er direkt, så skriv gärna till mig på twitter, facebook, instagram eller någon annanstans. Kom gärna fram till mig på stan. Håller du med mig? Säg det. Håller du inte med mig? Säg det också!

Våra öppet hus-möten som hålls nu under våren är öppna för allmänheten och vi väljer inte ut frågor utan det är fritt fram för alla att fråga vad de vill. I livesändning, förstås!

Sin politiska bakgrund

Jag började följa Sverigedemokraterna just i EU-valrörelsen 2004. EU-utträde har alltid varit en av mina hjärtefrågor, och de andra partierna som förespråkade EU-utträde på den tiden var Vänsterpartiet och Miljöpartiet – inget som kändes aktuellt för mig.

Sommaren 2006 blev jag medlem, och strax därefter flyttade jag till Göteborg för att studera. Det var då jag valde att aktivera mig, och jag deltog på olika flygbladsutdelningar med partiet inför valrörelsen. Under den här tiden lärde jag också känna Mikael Jansson, som då var ordförande för Göteborgsdistriktet. Jag lärde mig mycket av Mikaels ledarskap. Det kändes därför väldigt stort när han förra året valde att gå över till Alternativ för Sverige, efter 25 år i SD, varav tio år som partiledare. Att han inte fick något tack av sitt gamla parti efter så många år tyckte jag var respektlöst.

Under åren fram till riksdagsinträdet blev jag allt mer engagerad i partiet vid sidan av mina studier. I valrörelsen 2010 var jag kampanjorganisatör i centrala Göteborg.

2011 flyttade jag till Stockholm för att arbeta på riksdagen som politisk sekreterare, och samma år blev jag också ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom. Tillsammans med andra eldsjälar i förbundet lyckades vi gå från 1000 till 5000 medlemmar på bara några år, med distrikt över hela landet. Jag arbetade redan vid den här tiden på att förbättra samarbetet med andra nationalistiska partier: 2013 bjöd jag in ungdomsförbunden från FPÖ, Front National och Vlaams Belang till Almedalsveckan. Det var något helt nytt i svensk politik, och är och förblir ett av mina finaste minnen från tiden som SDU-ordförande. I supervalåret 2014 ledde jag förbundet både i EU-valrörelsen och riksdagsvalet. 2015 tog Jessica Ohlson över som ordförande varpå SD klippte banden med ungdomsförbundet.

Här någonstans startar också embryot till Alternativ för Sverige. Under de här åren planerade vi partiet från grunden, vi anordnade interna konferenser, diskuterade politisk inriktning, organisation, och samlade in de 1500 namnunderskrifter som krävdes. Jag startade podcasten Den kokta grodan och många av de som lyssnade på den kände nog att det “låg i luften” att ett nytt parti skulle bildas. Det var en speciell tid på många sätt, åren före partilanseringen.

Alternativ för Sverige såg dagens ljus i mars 2018. Så förlösande det var att äntligen kunna säga: vi kandiderar! Vår första valrörelse var också den bästa valrörelse jag någonsin genomfört, trots att det inte räckte till ett riksdagsinträde. Men med över 20 000 röster hade Alternativ för Sverige etablerats, och ni som var med under valrörelsen har säkert lika härliga minnen som jag. Äntligen fanns det ett parti som inte bad om ursäkt för sin egen existens utan som gick på offensiven. Kanske var det därför som sympatisörernas “Exaaakt!” ekade på torg över hela Sverige så fort vi kom dit, den förlösande känslan att ryta ifrån när man har tystats ned alldeles för länge.

Gustavs videologg

Så röstar du på Alternativ för Sverige i EU-valet

Ta tillbaka makten – Sverige ut ur EU!

Gustav svarar

Vilka andra partier har ni mest gemensamt med i EU?

Partierna i ENF-gruppen, bestående av bland annat italienska Lega, österrikiska FPÖ, tyska AfD och franska Front National.

Kan EU reformeras inifrån?

Nej.

Är EU-utträde realistiskt?

Ja.

Vad är din viktigaste anledning att lämna EU?

Sverige klarar sig mycket bättre utanför EU.

Vill du lämna EU?

    Arkiv Kandidater Valsedlar Faktabank om EU

    © 2019, Alternativ för Sverige. Ta tillbaka makten, Sverige ut ur EU!